Včelí vosk je produkt voskotvorné žlázy dělnic. Její aktivita je za normálních okolností nejvyšší mezi 9.-18. dnem života dělnice. Pokud má ale včelstvo nedostatek stavitelek, mohou starší včely činnost žlázy obnovit (změnou potravy).
Vyloučené šupinky vosku včely kusadly zpracují a vystaví z nich postupně celý plást. Na 1 kg vosku potřebují 1.250.000 šupinek. Pokud včelstvo nestaví plásty, padá vosk na dno úlu, kde vytváří tzv. měl.
Složení včelího vosku
Jednoduše lze říci, že je složité. Vosk tvoří estery kyselin, volné kyseliny a uhlovodíky.
Bod tání nastává při ± 65° C, vosk tuhne přibližně při 63 °C. 25-30 °C stačí na jeho tvárnost (letní teplota v úlu je 35° C).
Kolem 0° C je nejen křehký, ale jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem ("voskový květ"), který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu struktury).
Včelí vosk dobře izoluje teplo, elektřinu a odpuzuje vodu. Při síle 4 mm jej lze ohnout přes hranu stolu aniž by se zlomil (oproti parafínové náhražce).
Barva vosku
Nový plást, který matka ještě nezakladla ("panenský"), je téměř bílý či běložlutý. Časem vosk tmavne, protože:
• jej barví pyly některých rostlin
• v buňkách zůstávají "košilky" po každé vylíhlé včele jako důsledek přeměny larvy na dospělce
Čím je plást tmavší, tím více včel se v něm vylíhlo a jednotlivé buňky jsou menší. Také získatelné množství vosku je nižší. V přírodě včely černé plásty vykusují. Včelař by měl každý rok vyřadit třetinu nejtmavších plástů, aby zajistil dostatečnou obměnu včelího díla.
Zpracování včelího vosku
Malé množství vosku se z plástů vytaví pomocí solární energie ve slunečním tavidle. Tento způsob je velmi levný, ale málo efektivní. Vyšší výtěžnost se docílí pomocí lisování za horka či párou.
Po vychladnutí se ze spodku voskového koláče seškrábne vrstva nečistot. Případné další čištění lze provádět kyselinou sírovou.
Včelaři většinou ve výkupu vyměňují surový vosk za mezistěny, které potom vkládají do prázdných rámků. Včelám tak usnadňují stavbu a určují její strukturu (dokázaly by stavět i bez nich, ale příliš by nehleděly na přání včelaře, aby jednotlivé plásty šly snadno vyndat z úlu).
Přijde-li horký vosk během zpracování do styku s železem, mědí či zinkem, získá šedozelenou až načernalou barvu. Napravuje se kyselinou fosforečnou.
Využití včelího vosku
Výroba svíček
Z mezistěn
• Seshora nahřátou mezistěnu zarolujeme kolem knotu odpovídajícího průměru (zjistíme při koupi). Pro kónické svíčky (stočené z trojúhelníkové mezistěny) volíme knot odpovídající spodní části.
• Vykrajovacími formičkami na perník si připravíme sudý počet figurek či tvarů. Rozdělíme na poloviny, pečlivě přitiskneme k sobě a doprostřed vložíme knot.
V kuchyni a potravinářství
Medová žvýkačka
Dostanete-li se k medobraní, není nic lepšího než žvýkání víček s medem. Vosk po chvilce vyplivněte. Pokud jej spolknete, nic se neděje.
Maštění plechu při pečení
Špalíčkem vosku natřeme nahřátý plech. POZOR! Vosk z kupovaných mezistěn nepoužívejte! Zpracovává se pořád dokola, jeho stáří je neznámé. Navíc může obsahovat rezidua léčiv či prostředků používaných při zpracování.
E901
Tato značka na obalu od sladkostí znamená, že je v jejím složení včelí vosk. Slouží jako leštidlo (lentilky), na vymazávání forem či proti slepování bonbónů.
Jiné
Zdobení kraslic
Tekutý vosk nanášíme kovovou hlavičkou špendlíku na vajíčko. Až je motiv hotov, vložíme vajíčko do studené barvy.
Tipy:
• Špendlík pro lepší držení zapíchněte do neořezaného konce tužky.
• Vosk je nejlepší nabírat z hořící kalíškové svíčky - dobře lze využít hliníkový kalíšek na čajové svíčky.
Balzám na rty ze včelího vosku
Jeden (hmotnostní) díl panenského včelího vosku smícháme s jedním dílem panenského olivového oleje - zatepla ve vodní lázni. Tekutou směs nalijeme do prázdné tuby od balzámu na rty. Pak stačí jen nechat ztuhnout a ... používat.
Vydrží minimálně 2-3 roky. Pokud vám nebude vyhovovat konzistence, můžete jej znovu rozpustit a přidáním oleje jej změkčit nebo voskem vytvrdit.
(Odřezky mezistěn, použité na videu, nejsou kupované, nýbrž vlastní výroby z vlastního panenského vosku ...)
—————