3, ČASNÉ LÉTO

01.12.2015 02:05

22.11.2015 00:00

Dokvétá řepka a koncem května trnovník akát oznamuje svým rozkvětem časné léto. Do této doby musí být včelstva na vrcholu sily. Není-li včas nasazen medník, včelstvo se projeví rojením. Vrcholí plodování, matka dosahuje v kladení nejvyšších výkonů. V lesních porostech se objevuje medovice, také kvete maliník. Toto období je nejvodnější k odchovu matek.

   

V časném létě dochází nejčastěji k rojení, které je přirozeným způsobem rozmnožováním včelstev. Příčiny rojení mohou být různé. Někdy je to vlastnost včelstva, které se vyznačuje rychlým růstem a vrcholu dosáhne dříve, než začne hlavní snůška. Jindy bývá příčinou nedostatečný prostor, nebo také stará matka. Rojení je sice přirozená vlastnost včel, ale příliš včelaře netěší, protože znamená ztráty na medných výnosech.


Jakmile včelař zjistí v mednících zavíčkované zásoby, znamená to, že včely zpracovaly nektar na med. Zavíčkování také naznačuje, že med je zralý a lze jej vytočit. Zralost medu lze 100 % ověřit refraktometrem, který přímo na své stupnici ukáže, kolik je obsah vody v medu a tím jeho zralost. Med vytáčíme, až dosáhne hustoty vody pod 20%, jinak by mohl zkvasit. Platí, že čím je hustší med, tím je jeho kvalita lepší. U medovicových medů se můžeme setkat s nižším obsahem vody, což není na závadu, ale naopak. Hranice, pod kterou včely med již více nezahustí je 14,46 %.

 

—————

Zpět